Enkla frågor – inga svar

Läste Naturbrukarens blogginlägg, ”När är det nog?” och gick fullkomligen i taket. När Naturvårdsverket äntligen har gett Länsstyrelserna själva rätt att besluta om skyddsjakt på varg, då tänker Sven-Erik Alhem överklaga detta till EU-kommissionen.

Först tror jag knappt det är sant, men jo då. Han anser att det är förtäckt licensjakt, springer till mamma EU med en skrivelse om att Sverige förvaltar vargstammen dåligt.

Sven-Erik Alhem är styrelseledamot i Djurskyddet Sverige. F.d åklagare och därmed också utbildad på akademisk nivå. En intelligent man med andra ord. Dock bosatt i Malmö, på betryggande avstånd från alla vargrevir.

Jag bestämmer mig för att mejla mina frågor och funderingar till honom. Jag är ordentligt arg, vilket nog avspeglas i mitt mejl. Inbillar mig dock att jag skall få anständiga svar av en så bildad man, som Sven-Erik. Men ack vad jag bedrar mig. Läs vår mejlkonversation och bedöm själv. Min reaktion på allting kommer sist.


Hej Sven-Erik,

Det går bra att sitta nere i Malmö och tycka att vi skall ha varg i Sverige, när du är så långt ifrån vargarna man kan komma. Det finns barn, gamla människor, människor, som liksom jag själv,  är rörelsehindrade och som bor på landet och vill fortsätta med detta. Hur skall vi våga gå ut med våra hundar, hur skall vi våga gå ut själva? Jag har inte minsta möjlighet att försvara mig mot en varg, inte kan jag försvara hunden heller.

Kom inte dragande med att jag skall ha hunden kopplad, för då skriker jag…. Min hund är lydig och som rörelsehindrad kan jag inte följa med ned i dikena eller upp i skogsslänten där han rastar. Vår hund bajsar nämligen inte på vägen, som era stadshundar gör. Hur han reagerar om det kommer en varg, det vet jag lika lite som andra hundägare. Det otäcka är att aldrig veta var och när vargen dyker upp. En granne hade den på sin tomt i höstas…hur roligt tror du att det är??? Hur skall vi som är rörelsehindrade skydda oss mot vargen? Hur skall en synskadad person skydda sig, som kanske inte ens ser vargen?

Vi kommer att få det som i den ryska byn (länken nedan) inom en snar framtid

http://www.vargfakta.se/nyheter/tva-vargflockar-gor-aterkommande-nattliga-rader-i-putinka-sverdlovsk/

https://brittnyman.wordpress.com/2012/01/15/nioarige-elmeri-motte-vargen/

Hälsningar,

Britt Nyman


Hej Britt!

Du låter så arg i mejlet till mig att jag knappast vågar skriva ett ord! Hoppas verkligen att du trots din situation har förmågan att förhålla dig mer ödmjukt i förhållande till allt levande på jorden än vad som framgår av innehållet i ditt mejl.

Även om du tror att jag sitter stilla i Malmö och aldrig umgås med vargen kan jag försäkra dig om att så inte är fallet.

Och du: glöm aldrig att farligast av alla levande varelser på jorden är människor, dvs sådana som du och jag.

Respekterar din uppfattning och önskar dig allt det bästa.

Med vänliga hälsningar,

Sven-Erik Alhem


Hej Sven-Erik,

Tack för ditt svar. Tyvärr verkar du nog ha glömt att svara på de frågor jag ställde i mitt mejl. Du kanske skulle vilja vara vänlig och göra det.

Vad det gäller mitt förhållande till allt levande, så är det just det jag gör, värnar om allt levande, menar jag. Jag vill att rådjuren och älgarna skall få leva och slippa bli uppätna levande av vargarna. Vargen börjar som bekant äta innan den dödat sitt byte. Detta är djurplågeri på högsta nivå. Värnar inte du alls om rådjuren???

Att hålla efter rådjursstammen och älgstammen måste naturligtvis göras, men det har jägarna skött alldeles utmärkt i alla år. Djuren dör, med ett skott utan att behöva lida. Det är dessutom ett enormt slöseri med kött att mata det till vargarna. I stället kanske vi kunde få mera älgkött till billigare pris i butikerna. Födoämnesöverkänsliga, som kanske inte kan äta nöt eller gris brukar kunna äta viltkött, men som det är nu så är det alldeles för dyrt.

Vargen tar 80 % av alla älgkalvar varje år. På sikt kommer det att leda till att älgarna blir utrotade och samma sak kommer att ske med rådjuren. Vargstammen i Sverige ökar i en rasande takt nu, medan maten minskar. Tamboskapen hägnas in effektivare och effektivare eller också läggs lantbruken med djuruppfödning ner pga att man inte längre orkar slåss mot alla vargangrepp på sin boskap. Vad finns det kvar för mat till vargen? Tamhundar och därefter barn.

Visst, samhället såg annorlunda ut förr, men jag tror inte vargen bryr sig om huruvida barnen jobbar på en åker eller spelar fotboll på en gräsplan eller lekar med dyra leksaker på gårdsplanen. Vargen ser bara MAT; KÖTT. Skall vi verkligen behöva hamna där att vargen börjar ta barn här i Sverige.

Det är ingen idé att du skriver till mig att vargen är snäll. Jag gick i skola i Finland för ca 40 år sedan och där fick vi lära oss sanningen, att vargen är ett rovdjur, som är farlig även för människan.

Att människan dödar och misshandlar håller jag med om, men för att kunna göra den jämförelsen korrekt, så måste du ställa det i relation till hur många människor det finns. Vi har 350 – 400 vargar i Sverige, medan vi har en befolkning på nio miljoner. Dessutom, så sätts, vilket du som f.d. åklagare bör känna till, tvåbenta mördare i fängelse. Bakom galler! Där hör också vargen hemma. Bakom galler, på Kolmårdens djurpark och liknande ställen.

Och du, glöm nu inte att svara på mina frågor i mitt första mejl.

Bästa hälsningar,

Britt Nyman


Hej igen. Vill inte vara elak men av innehållet i ditt nya mejl till mig att döma tror jag inte att det finns förutsättningar för en meningsfull diskussion mellan oss. Därför väljer jag att avsluta vår lilla konversation här.

Med vänliga hälsningar,

Sven-Erik Alhem


Hej,

Jaa, jag är inte alls förvånad att du inte vill svara, för du har väl inget att säga. Jag måste dock få avsluta vår konversation med att skriva att jag tycker det är dåligt av en person som sitter med i Djurskyddet och värnar om vargen att inte kunna eller vilja svara på enkla frågor

Bästa hälsningar,

Britt Nyman


Bara så att du har klart för dig grunden: Om man diskuterar på den låga nivå som framgick av ditt senaste mejl blir det ingen meningsfull diskussion. Åtminstone inte med mig. Din demokratiska rätt att söka få bort mig från Djurskyddets styrelse kan du, som du vet, alltid använda dig av.

Med vänliga hälsningar,
Sven-Erik Alhem


Nedlåtande! Det är så det känns.

Om jag diskuterar på en låg nivå, vilken nivå håller då hans svar?  Jag undrar. Kanske skriver han så här nedlåtande för att jag är kvinna och rörelsehindrad. Jag vet inte, men misstankarna finns. Värnar inte Djurskyddet om älgarna, rådjuren, hundarna, tamboskapen och alla de andra djur, som plågas av vargangreppen innan de dör?

Helt klart är dock, att för Sven-Erik går vargen före alla människor och före alla andra djur. Barn, gamla, rörelsehindrade, synskadade, sjuka osv. vi finns inte i hans värld. Eller får inte finnas.

Han tycks inte ha någon som helst medkänsla för hur det dagliga livet ser ut i, eller i närheten av, vargreviren. Inte minsta vilja att ens försöka förstå.

Sanningen om vargen är nog en svårsmält rätt för Sven-Erik Alhem. Bäst alltså att göra som strutsen, stoppa huvudet i sanden och låta bli att svara på besvärande frågor.

Annonser

12 thoughts on “Enkla frågor – inga svar

 1. Michael Ericson skriver:

  Alhem bekräftar bara det vi redan visste, att han inte är riktigt klok. Tycker du ska gå till pressen med det här.

 2. Naturbrukaren skriver:

  Alhems svar ger Naturbrukaren vatten på sin kvarn om att det handlar om religion, en blind övertygelse med grumliga argument. Djupt tragiskt att en akademiker kan hamna så snett i sin världsåskådning.

 3. Sami J Johansson skriver:

  Ödmjukt till levande betyder att vi skall acceptera att vissa levande varelser inte längre lever. Visst vore det intressant att se en Tyrannosaurus gå omkring i skogen och på gatorna som i sin tur skulle äta varg, älg och människa. Den skall också ha mat. Så vitt jag förstår gick inte T-rex på grönbete.

  Kan inte människan frigöra all jakt så att var och en kan gå till skogen eller gatorna och jaga sin mat istället för att jaga från affärshyllorna? Vi ordnar ingen skyddsjakt utan istället får allt levande leva fritt. Gratis mat på gatorna. Visst kunde det fungera men inte ens naturaktivisterna vill gå in för en sådan förändring i samhället. Vad skulle bli kvar? Att överleva och föröka sig. Låter ganska trist eller hur! Att undvika att bli mat för en T-rex skapar visserligen omväxling i vardagen.

  Människan blir också utrotad bara vi orkar vänta.

  Det verkar som om Alhem inte förstår ordet respekt. En påminnelse åt Alhem; en tjänsteman är vår tjänare, inte tvärtom.

 4. Ola Kullman skriver:

  Bra Britt!!

 5. Peo skriver:

  Stå på dig Britt!
  Herr Alhem har gjort bort sig ännu en gång, vilka svar av en fd statstjänsteman!!!

 6. Åke skriver:

  Ordförande i djurskydd?!
  Ska rovdjuren i djurparkerna ha ett naturligt leverne?
  Bör de matas med levande föda? -Nähä
  Men i gamla kulturmarker omdisponerade till viltreservat menar han att ”naturens lag” ska gälla. Men bara mot småfolk i och nära naturen.

  Har inte Alhem glömt grundsatsen i juridiken – ingen lag kan upprätthållas om den inte överensstämmer med medborgarnas rättsmedvetande.

 7. INGELA PORTSTRÖM skriver:

  Alhem skrämmer mig! Han är helt utan empati för både människor och djur. Hur ska det här sluta? Det är sådana människor som du Britt vi behöver. Hoppas du orkar fortsätta fast du blir så illa behandlad. Stor KRAM från INGELA

 8. […] Alhem. Man kan tro att de värnar alla arter djur, men så är det inte, de är vargfrälsta, läs här inställningen och visad […]

 9. Kenneth Erikson skriver:

  Bra Britt.

  Det du senast skrev skulle du svarat Alhem med.
  Han visar på en otäck von oben attityd som inte gagnar honom. men det förstår han inte själv. saken är helt enkelt att han är okunnig om det han har åsikter om. Som bättre vetande får vi förlåta honom.
  Dock kan vi ana att sådana f.d. statstjänstemän har haft ett inflytande i landet. det skrämmer nästan skiten ur mig.

  Mvh
  KE

 10. Hanna skriver:

  Fy, jag blir nästan rädd. Som senaste kommentator skrev, det är otäckt att sådana människor tillåts inneha en maktposition. Nä du Britt, du har all rätt på din sida.

 11. Micke skriver:

  Bra skrivet Britt och det bekräftar det vi visste sen tidigare angående Alhem. Han och hans gelikar besitter en slags besatthet av rovdjuren. Man undrar vad som driver människor så fanatiskt som dessa samt dubbelmoralen dom besitter. Enligt Djurskyddet med Alhem i spetsen är det fruktansvärt för de vilda djuren att jagas med hund samtidigt som det inte är ett dugg synd om alla djur som blir slitna i stycken av varg…

  Men det är ju enkelt att sitta i sin trygghet miltals ifrån rovdjursproblemen som vi får dras med varje dag. Jag tvivlar på att någon i Alhems bekantskapskrets någonsin behövt ta reda på levande sönderslitna kalvar eller får. Eller att behöva hitta sin gårdshund ihjälbiten på sin egna tomt!?!

 12. […] är ju till och med Erik Alhems nedvärderande sätt att svara Britt Nyman på, att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s