Vargen dödade Kolja

Från det jag var ca 6 år lekte jag med en kompis i skogen ovanför vårt hus. Vi byggde en koja på en klippavsats och inredde ”vårt hem”. Där tillbringade vi det mesta av vår tid efter att skolan var slut för dagen.

Många år senare skulle det framkomma att våra föräldrar inte haft en aning om var vi haft vår koja. Men de litade på oss. Vi bodde på landet, vi lekte i skogen. Det var en trygg plats. Där lurade inga faror, där fanns inga rovdjur, inga vargar. Vi hade en underbar tid.

Kommen så här långt i mina funderingar kommer jag osökt att tänka på Kolja. Han bodde i Ural i Ryssland och var en levnadsglad pojke, med hela livet framför sig.

Han åkte gärna pulka med sina kompisar i backen i närheten av hemmet. En dag ( i januari 2009) när han åkte där i backen kom det plötsligt en varg från skogen. Den kastade sig över Kolja. Hans kompisar ropade på hjälp och sprang för att hämta de vuxna. När de kom fram var det redan för sent. Kolja var död och svårt biten av vargen. Kolja blev 10 år gammal.

Nu säger du säkert att detta hände ju i Ryssland och att det var en rysk varg. Helt rätt! Det var en eurasiatisk varg. Samma ras, som den varg som lever fritt i våra skogar i Norge, Finland och Sverige. Den eurasiatiska vargen!

Den tog Kolja, kastade sig över honom och dödade honom. Efteråt spekulerade man i att det kanske rörde sig om en gammal varg, som uteslutits ur sin flock. Vad spelar det för roll? Kolja är och förblir död. En hel släkt, en hel by har sorg.

Hur många barn är det i Sverige som lever på landsbygden och som skulle kunna bygga en koja i skogen som jag och min kompis gjorde? Leva nära naturen, kanske leka med familjens hund på gårdsplanen och i skogen. Ha ett fritt och bra liv. På många platser går inte detta längre.

Vargen har kommit till byn, enligt myndigheterna för att stanna.

Länsstyrelsen i Stockholm har långtgående planer på att åka till Ryssland för att köpa hem vargvalpar, som sedan skall planteras ut i naturen på hemligt ställe. Den eurasiatiska vargen, samma ras, som dödade Kolja.

Vad är det för ett liv för ett barn, som har fullt av spring i benen, att behöva sitta inomhus, kanske framför en datorskärm? Vad är det för liv för familjens hund att behöva bli ”innekatt” och inte ens förstå varför den inte längre får vara lös på gårdsplanen? Den sprang ju aldrig bort. Vad har den gjort för fel, för att bli straffad med ett tråkigt liv inomhus?

Det finns flera bilder från Västmanland, där vargen uppehållit sig på gårdsplaner bland barnens leksaker. Vem vågar låta sina barn leka ute ensamma? Vem vågar ställa ut vagnen med den nyfödda bebisen? Knappast någon.

14-åringen, som blev förföljd av vargen ända fram till trappan. Hur skall hon våga gå ut ensam? En människa, på väg att bli vuxen, får sitt liv kringärdat och förstört, bara för att myndigheterna har fått för sig att i Sverige kan vi minsann samexistera med vargen. Vi måste bara lära oss. Hur detta skall gå till får vi inte veta.

Tyvärr finns det ett problem här! Ett stort problem! Vargen kan INTE samexistera med oss. Den lämnar inte oss ifred, den söker upp oss, i motionsspåret, på gårdsplanen, på byvägen, på vår egen altan. Hur skall vi freda oss? Myndigheterna har inget svar, annat än att vargen attackerar inte människor. Vi måste däremot akta oss noga för att inte stressa den. Den kan ta skada. Men Kolja då? Han tog verkligen skada, han dödades. Nästa gång det sker, kanske det är ett blont, blåögt barn, som heter Svensson i efternamn.

När tänker riksdag och regering, länsstyrelser och naturvårdsverk vakna upp ur sin drömvärld och komma till verkligheten?

Det börjar bli dags att de vaknar, stannar upp och vänder tillbaka för att plocka upp det sunda förnuft, som de uppenbarligen har tappat någonstans längs vägen.

 

Annonser

7 thoughts on “Vargen dödade Kolja

 1. Mats Persson skriver:

  Mycket bra skrivet britt!

 2. Roger Engstrand skriver:

  Bra inlägg! När det otänkbara väl har hänt så kommer vi att få se en oöverblickbar radda av förklaringsmodeller över varför det måste vara en engångsföreteelse – tills det händer en gång till..

 3. Carro skriver:

  Ja det är jätte synd om pojken.
  Men hur många gånger har det hänt här?
  Och snälla okej att att man inte gillar varg
  Det gör inte jag heller när jag är ensam ute
  Och går med mina hundar men om pedofiler
  Våldtäcksmän och mördare har rätt att att
  Leva i Sverige så ska inte vargen också ha
  Det som till skillnad från dem bara följer sin
  Instinkt!
  Vargen vet inte rätt och fel men det gör vi
  Och ändå hyser många mer hat mot ett djur
  Är inte det konstigt?

  • Britt Nyman skriver:

   Hej Carro!
   Nej, det har inte hänt ännu i Sverige. Förmodligen pga att vargen har varit utrotad. Ett djur, som inte finns kan som bekant inte attackera någon. Nu börjar situationen bli en annan, eftersom vargarna förökar sig i snabb takt och risken ökar att det ske här också.

   Vad gäller våldtäktsmän, pedofiler och mördare, så har du helt rätt i att de får leva i Sverige. Men, du glömmer en sak, de sitter för det mesta bakom lås och bom. Fängelse heter det. Om någon rymmer, då blir det ett jättepådrag, från polisens sida, att få fatt i vederbörande och få in honom bakom galler igen.

   Vargen får gärna leva för mig, men kanske skall den också leva bakom galler, dvs inhägnat någonstans. Precis som mördarna, pedofilerna och våldtäktsmännen gör.

   Att vargen är ett vackert djur, innebär inte att den också är snäll. Den är och förblir ett rovdjur och precis som du skriver så följer den sina instinkter, letar mat. Finns inte mat tillräckligt i skogen då börjar den närma sig människor, för att, i första hand, ta tamboskap och hundar. Människan står sist på menyn, men finns trots allt där.

   Eftersom vargen inte vet vad som är rätt och fel, så är det väl ganska naturligt att vi människor, som vet måste hjälpa den på traven. Det är kanske möjligt att hålla en mindre frilevande vargstam i Sverige, men då måste den hållas efter och avskjutning ske regelbundet, så att vargen lär sig att sky människan.

   De allra flesta attacker mot människor har skett i områden och tider då vargen av olika skäl har varit fredad en längre tid. Vargen är intelligent och lär sig då snabbt att människan är snäll och ofarlig och det är då, den blir farlig för oss.

   • K Svensson skriver:

    Där rävens list slutar!! Där börjar VARGENS””! Det är lätt att bygga upp en vargstam men mycket svårare att bli av med den.. Tänk på det!!

 4. […] med att uppmärksamma och skjuta dessa orädda vargar som börjat leta sig in bland bostäder. Som den tioåriga killen Kolja, i Ryssland till exempel, som blev dödad när han och hans kompisar…En viktig förutsättning för att hinna upptäcka och oskadliggöra dessa vargar i tid är att man […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s