Den farliga Malungsvargen

Malung, tidig söndagsmorgon den 30 oktober 2011. En kvinna går ut på en promenad med sin hund. På väg hem märker hon att hunden reagerar på någonting. Hon vänder sig om och ser då att hon har en varg bara ett par meter bakom sig och sin kopplade hund. Hon befinner sig då utanför Jockes Zoo, på Lisagatan i centrala Malung.

Med hjälp av ett paraply lyckas hon få bort vargen. Hon fortsätter livrädd hemåt. Vågar dock inte springa. Strax innan hemmet dyker vargen upp igen. Den har bara gått runt kvarteret och genskjutit henne. Nu skriker hon, så högt att de morgontrötta grannarna vaknar. Eftersom hon är nära hemmet, väljer hon att backa sista biten hem. Vågar inte vända ryggen mot vargen.

http://www.vargfakta.se/nyheter/varg-upptradde-hotfullt-mot-promenerande-kvinna/  finns information om händelsen.

Polisen anländer och beslutar att vargen skall skjutas enligt 9 § Jaktlagen.

9 § Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning. Regeringen får meddela föreskrifter om att polismyndigheten får låta avliva eller fånga vilt, när detta är befogat från djurskyddssynpunkt. Lag (1997:343).

När jägarna kommer på plats, är vargen naturligtvis redan borta och det omedelbara hotet avvärjt, som det stod i tidningen. Beslut om skyddsjakt tas snabbt och vargen skjuts en vecka senare.

Vargen avlivas alltså för att den anses farlig mot människors säkerhet. Intressant.

 

Samtal med länsstyrelsen

Jag har upprepade gånger ringt Länsstyrelsen (Lst) i Stockholms län och talat med bl.a Eva Hedberg, för att få råd om hur jag skall skydda mig och min hund mot vargen när vi är ute, eftersom vi bor i närheten av Rialareviret. Har då fått veta följande:

  1. Vargen attackerar aldrig människor.
  2. Vargen tar inte kopplade hundar. Och framför allt inte sällskapshundar.

Den uppmärksamme läsaren kanske märker att något inte stämmer här. Hur såg situationen ut i Malung? En människa, som alltså enligt Lst aldrig attackeras av varg, i sällskap med en kopplad sällskapshund, som enligt samma Lst inte heller attackeras av varg. I städer lär också finnas en stor acceptans av varg. Alltså borde vargen i Malung ha varit på rätt ställe.

Vad var då faran? Vad var det som gjorde vargen, så farlig att 9§ Jaktlagen blev tillämplig?

Kan det vara så att våra myndigheter, Lst och Naturvårdsverket (NVV) försöker föra oss bakom ljuset? Försöker få oss att tro att ”nej, det är ingen fara, du behöver inte vara rädd”, fastän de mycket väl vet att vargen är ett farligt rovdjur. De bara låtsas att den är snäll?

”Vaffor, vaffor gör dom på detta viset för?”

Naturligtvis blev det nödvändigt att skjuta Malungsvargen, innan den tog den första kopplade hunden och innan den attackerade en människa.

Hade det hänt hade ”experterna” inte haft några argument kvar. Då hade vargen själv bevisat att den kan attackera människor, att den tar visst kopplade sällskapshundar.

Det hade varit pedagogiskt obekvämt.

 

Annonser

One thought on “Den farliga Malungsvargen

  1. Åke Siikavaara skriver:

    Var det då §9 Jaktlagen, polismyndighetens omedelbara beslut med fara i dröjsmål att en männsika kunde skadas eller dödas och inte Nvv långbänkar med skyddsjaktansökan som kan ta upp till månader. Skolexempel, som jag skrivit tidigare som polis i 40 år, att polismyndigheten måste ingripa när närgångna rovdjur kommer nära inne i människors boningar, ridskolor, daghem, skolor och som härom veckan nära en skolas skolskog där barn vistas. Rättsvårdande myndigheter, regeringen och Nvv måste börja tolka EUs art- och habitatdirektiv rätt som anger möjligheter för oss att avliva hela revir dels att Polismyndigheterna alltid kommer alla människor till omedelbar hjälp när rovjur hotar liv och lem. Polisen avliva älgar som förvirrar sig in i städerna och då borde det vara än mer angelägt att avliva rovdjur som direkt hotar människors liv. Här vill vi se en högre prioritering och snabba beslut för att skydda landsbygdens folk, men det behövs väl ett dödsfall och att det sker i Stockholm.
    Åke Siikavaaara, Roslagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s